måndag 21 september 2009

Och där i Lima sitter Paul Anka



Det är i mitten av 80-talet och jag själv och fotografen Ulla Lemberg sitter i baren på ett hotell i Miraflores i Lima, Peru.
Jag sveper så där tio koppar grönt te, en mängd växter ligger och flyter i koppen. Klockan är närmare tolv på natten och Montezumas hämnd har drabbat mig. Peru är helt under isen. Det är ekonomisk turbulens, hyperinflation. Svält. Terrorism.
Valutan har bytt namn från Sol till Inti. Det är quechua och betyder också sol. Men vad hjälper det?
Ulla och jag gör reportage om Peru. Vid ett bord i baren sitter två ensamma män. I övrigt är det tomt. En blek, tunnhårig gubbe och en mörk, yngre man. De säger inte ett ord.
Men plötsligt reser sig den mörkhårige mannen och kommer fram till oss. Han har tråkigt och slår sig ner. Mitt på bordet lägger han en mycket stor diplomatportfölj. Svart skinn.
Vad ska man säga. - Vi sticker snart, säger mannen.
- Jaha, mitt i natten?
- Säkrast eller hur?
Ingenting är säkert i Peru. Det är livsfarligt och gerillan Sendero Luminoso (den gyllene stigen) täner ta makten från presidenten. Denne heter Alan García. Han berordrar massakrer och tvingas fly från sitt land.
- Girls, säger mannen med portföljen. Girls, vill ni titta på något? Vi är här för att sälja in en skiva. Exklusivt till presidenten. Musik Fattar ni?
Vad vill han?
Plötsligt öppnar han väskan. Inuti ligger en AK 4:a.
Vad är det som händer?
- Vi måste sticka nu, muttrar gubben vid bordet intill.
Ulla Lemberg är mer snabbtänkt än jag. Hon vrålar:
- Det är Paul Anka. PAUL ANKA!
Jag är trött, magsjuk. Men Ulla störtar upp. De två männen springer genom hotellets lobby. Efter springer Ulla: Paul Anka! Paul Anka! PAUL ANKA!!!
Av alla som dyker upp. En närmast skallig gubbe om skrivit en låt som heter Diana. Och Ulla - hon får spel.
Mannen har spelat in 900 låtar, givit ut 124 album. Han var i Las Vegas nr Carl Cohen slog ut Sinatras tänder. Han skrev My Way åt Sinatra. Det tog honom fem timmar.
Nu är det liv kring familjen Anka. Han, Paul, kommer på plats 21 bland världens mest framgångsrika artister. Han har en fru som heter Anna som aresterades när hon klädde upp honom med ett isblock.
- Bara en detalj, sa Paul då. Lite trubbel bara,
Han har av någon anledning kommit i bakgrunden i Sverige. Men han har varit med. Han är från den tiden då det inte gck att plantera in hår. När han for til Peru hade han personlig livvakt som medförde eget vapen. Anka är ingen slarver. Han är en överlevare. En av de sista riktigt stora som underhållit miljoner mänskor i så där 50 år.
Egentligen skulle han ha blivit journalist. För mer än 50 år sen. Han var då tungen att lära sig stenografi. Det var så på den tiden. Han åkte ut från skolan med huvudet före.
Sen skrev han Diana och sålde 20 miljoner skivor. Då var han 17 år. Nu är han farfar och turnerar sex månader om året.
Den 28 april firar de Paul Ankas dag i Ottawa i Canada. Han kommer därifrån men har libanesiskt ursprung
Miraflores där han satt och häckade vid en hotellbar för några decennier sedan är en exklusiv förort till Lima. Och den peruanske författaren Vargas Llosas litterära miljö. När han skrev sina främsta verk. Såsom Det gröna huset. När han var ung.
Då var han bäst. Men Paul Anka har inte blivit sämre med åren. Lyssna på honom Han låter bättre än frun Anna. Vem vill lyssna till Paul Ankas fru?

Inga kommentarer: