lördag 12 september 2009
Nu har Ica-Stig blivit moderat eller...
Vad gör inte Ica-Stig för pengar? Skådespelaren som en gång tilhörde det radikala gänget som skapade Nationalteatern.
Nu påstår han: En gång fick jag frågan om kalvfond var en högriskfond.
Fasa. Tänk hur mycket dumma mänskor det finns, menar Ica.
Vem är så dum att han ställer en sådan fråga till Ica-Stig? Det är reklam-Pelle.
Många i detta samhälle som backar bakåt blir uppåt när de får se en gubbe i skräddarsydd skjorta och manschettknappar i guld.
Ica måste sälja. Men inte till mig. Om de har en bank där man kan köpa fonder så är deras ensak. Men vilken smörja som helst vill jag inte se när jag slår upp tidningen. Ica:s reklam är obehaglig.
En stylist har satt på den forne skådespelaren en klackring så att den uppmärksamme läsaren ska se att han är adlig.
Han är lagom fårad och har hängslen. En karikatyr av Pehr G. Gyllenhammar.
Alltihop luktar gammal macho.
Gamla direktörer som dricker grogg. Såna som aldrig lagat mat. Fastän de vet ofta hur man öppnar en konservburk med Bullens pilsnerkorv.
Kalvfond: Köp kalvben och knäck dem som är stora. Be slaktaren om att få köttiga ben. Lägg ben och kött i en stor gryta och och täck med vatten. En matsked salt till varje liter vatten. Du kan bryna benen och köttet i ugn cirka 20 minuter, (225 grader är lagom). Och därefter lägga över dem med spad i vattengrytan. För att få en mörkare fond.
Det tar ungefär fyra timmar att koka fonden. När det gått två timmar brukar jag lägga i bitar av olika råa grönsaker, t.ex. morötter, palsternacka, purjolök. Rotsaker. Svarta pepparkorn.
Man måste alltid smaka av en fond. Behövs det lite mer salt?
Fyra timmar, skriver jag. Men egentligen ska en fond nog koka sex timmar. Då reduceras vätskan och fonden blir kraftigare.
Ta av locket de sista timmarna.
Du har nu en fond. Så snart du silat bort grönsakerna så har du din fond. En buljong.
Om du har en diskho så fyll den med kallt vatten. Försök kyla ner fonden så fort som möjligt.
Hur en sås ska tillagas när man har en äkta fond får du ta reda på själv.
Det går att förvara fond i kylskåp några dagar. Man kan också frysa in en del.
Den som vänjer sig vid att koka sin egen fond kommer aldrig (eller sällan) att köpa buljongtärningar.
Detta är något helt annat än de fyra fondpaket som Ica annonserar om.
De som önskar veta hur man lagar en verkligt mustig oxsvanssoppa kan följa min blog. Jag återkommer senare i höst när det blir mer ruggigt.
En sak till: Adjö Ica-Stig. Forever.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hemkokad fond är helt fantastiskt gott !
Det går bra för dem, men högrisk vet jag inte. www.kalvfonden.se
Skicka en kommentar