onsdag 16 september 2009

Marita Ulvskog - hon som alltd vet bäst. Om allt.



Äntligen fick Barroso skratta och kramas om. José Manuel är förnamnet. Titeln är Ordförande i EU-kommissionen. I fem år till. Han blev omvald.
Han tackade och lovade göra sitt bästa. På portugisiska. Det lät som en sång.
Barroso har jobbat på samma post sedan 2004. Han var enda kandidat. Han åtog sig det svåra jobbet en period till. Jag uppfattar honom som en trygg pelare. En person som ger EU stabilitet.
Han är en bestämd man som kan kompromissa. Alltid utsatt för kritik.
Allt detta är självklart. Liksom att kommisionen föreslår lagar i EU.
Sen har vi Marita Ulvskog som skickades till Bryssel i våras, år 2009. Hon tyckte inte det var bra med Barroso. Hon sa i tv igår att Barroso är för konservativ.
Nånting måste de ordna åt Marita U. Hon som var partisekreterare för socialdemokraterna och gjorde varje människa ledsen och uttråkad.
Vad skulle hon få som dög åt henne? Partiet med stort P beslöt att skicka henne till Bryssel. En EU-fientlig politiker.
Vissa händelser kan man inte göra något åt. Försök att spotta i motvind. Dömt att misslyckas.
Jag vill anmäla självkritik: Aldrig kunde jag ana att Marita Ulvskog som suttit drygt åtta månader i EU-parlamentet saknade ödmjukhet inför detta uppdrag.
Som svensk kände jag skam när hon mästrade Barroso. När damen ifråga var medlem i KFML (kommunistiska förbundet marxistleninisterna) var hon ung.
Varför hon blev socialdemokrat känner jag inte till. Att hon offentligt aldrig visade något prov på humor kändes trist. Varför hennes partis kvinnoförbund inte dög åt henne vet jag inget om. Men hon startade eget: Feministas. En förening för ... tja, kuttersmycken. Något feminint var det.
Hon såg mycket nöjd ut när hon kritiserade valet av Barroso.
Det var inte roligt att bevittna. Men det är bara att gilla läget. Samtidigt som man undrar: Är Bryssel en avstjälpningsplats. Ett ställe dit ett parti som socialdemokraterna skickar misslyckade toppolitiker.
Så att de får sin försörjning tryggad.
Barroso kommer från ett land som under mer än 40 år var en diktatur, som på många sätt var värre än den spanska diktaturen. Om det finns grader i helvetet.
Om Barroso kan man säga att han känner Europa och dess historia. När det gäller Ulvskog så förefaller hon vara vad som förr kallades en lantlolla. EU duger inte. Barroso duger inte. Ingenting duger åt Marita. Utom Marita förstås.

1 kommentar:

Jakob sa...

Du skriver och valjer dina ord val Annette! Alltid en upplevelse att lasa din blogg.